garazs-rendszerezesi-tippek

Valljuk be a legtöbb garázs nem csak az autó tárolására épül. Láttam én már garázst amelyben hűtő és komplett kamra is. Na de visszatérve a szokványos dolgokra, legtöbben itt tárolják a kerékpárokat és a gyerekek biciklijét, rollerét, kismotorját, futóbiciklijét… vagy motorosok esetében a motort. De ezen felül még néhány olyan dolgot is, ami  tényleg nem feltétlen illik oda: a gyerekek kinőtt ruhájáit, játékait, olyan ruhákat, amit az elmúlt 20 évben már senki se hordott, de jó lesz még az valamire, dísztárgyakat, selejtezésre váró dolgokat na meg persze a karácsonyfa díszeket. Jaj és ne feledkezzünk mega barkácsolós szerszámokról sem. Hogy juthat még hely az autónak? Na ma erre keressük a választ.

Wisniowski barna színű billenő garázsajtó

1. Polcrendszer

Ezer féle polcrendszer létezik már, a garázsba mindenképpen olyan ajánlanék, amelyet Te helyedhez és a cuccaidhoz igazítva lehet bővíteni, vagy éppen csökkenteni és tartós, strapabíró anyagból kell készülnie. A legjobb, ha nem csak polcokat, hanem fiókokat és akasztókat is tudsz rá tenni. A biztonság érdekében pedig érdemes mindenképpen a falra is rögzíteni, főleg ha gyermekeid vannak. Pakolás szempontjából pedig értelemszerűen legmagasabbra azt tedd, amire csak nagyon ritkán évente, vagy még ritkábban van szükséged. Alulra pedig mehetnek a napi szinten használt tárgyak. A garázsban a polcrendszer segítségével még azt is meg tudod akadályozni, hogy a földön tárold a cuccaid. 

2. Átlátszó műanyag doboz a barátod

Műanyag doboz strapabíró, sokáig használható kell, hogy legyen. Mivel az értékes (legalább is számodra értékes) dolgokat fogod benne tárolni, így fontos, hogy ne csak 1-2 szezonra tervezz vele. A papír dobozok nem ide valók, nincsenek benne igazából biztonságban a dolgaid. Ha átlátszó dobozokat használsz, akkor könnyen megtudod állapítani, hogy melyik dobozban mit tartasz éppen. De fontos, hogy valóban jó minőségű, tartós darabokat szerezz be.

3. Terjeszkedj felfelé

A polcrendszer is segít a felfele terjeszkedésben, de más megoldás is létezik. Például a falra szerelt lyukacsos táblára mehetnek a gyakran használt szerszámok. Ha a garázsban tárolod a kerti szerszámaid, akkor azok is mehetnek a falra megfelelő tároló megoldások használatával. Sőt, már létezik olyan kerékpár tároló is, amellyel akár a garázs nem használt mennyezet részét használhatod a tárolásra. A cél az, hogy a padló továbbra is üres maradjon. 

4. Adj helyet és cimkézz

Mindennek legyen meg a maga helye, amit mindig ugyan oda teszel vissza. Tudjuk, a rendrakásnak pont ez a legnehezebb dolga. De hidd el, ha mindennek kijelölt helye van, nem fog visszatérni a rendetlenség, sőt még az is lehet, hogy kevesebb felesleges dolgot fogsz vásárolni. A visszapakolást és a dolgok rendezett átláthatóságát a cimkézés is nagyban segíti. Még akkor is, ha átlátszó műanyag dobozokat használsz a garászban tárolt dolgok rendszerezéséhez akkor is fontos, hogy egységes stílusban felcimkézd őket, így mindig tudni fogod, hogy mit hol keres.

5. Szelektálj!

Valószínűleg ez az első és a legfontosabb, de talán ez a legnehezebb lépés ezért is hagytam a felsorolás végére. Szabadulj meg a felesleges cuccaidtól!!! Tudom, nagyon nehéz, hiszen sok tárgy nem csak anyagi hanem érzelmi értékkel is bír, de valljuk be, ha valamint az elmúlt 2 évben nem vettél elő, nem valószínű, hogy elő fogod venni valaha is. Akkor pedig minek pakolnád és kerülgetnéd még az elkövetkező 20 évben? Ha nehezen megy az elszakadás, akkor van egy szuper japán tanácsadó, akinek a könyvét elolvasva, biztosan cselekvésre kész leszel Te is. Ő Mari Kondo, módszere a Konmari. Már magyarul is elérhetőek könyvei. Ráadásul, ha kevesebb cuccod van, könnyebb a rendszerezés is. Jó munkát!

Jaj, majdnem elfelejtettem, készítettem egy pintrest táblát, amire összegyűjtöttem néhány valóban hasznos garázs rendszerezési tippet. Klikk a nagy gombra a tippekért!