automata-garazskapu-wisniowski

Az automata kapu és garázskapu ma már nem luxus. Mégis sokan kétkedve fogadják, és maradnak a hagyományos verziónál. De most megmutatom miért is nem luxus az automatika. Arról is olvashatsz ebben a bejegyzésben, hogy milyen előnyei vannak az automatizált kapunak, garázskapunak. Sőt az automatika hátrányairól is beszámolok illetve arról, hogy ezeket a hátrányokat hogyan lehet kiküszöbölni.

billeno-garazskapu-szurke-szinben

Az automata és okos dolgok megkönnyítik mindennapjainkat. A mestereséges intelligencia mobiltelefonjaink által közelebb van, mint azt néhány évvel ezelőtt gondoltuk volna. Otthonaink is egyre inkább okosabbá válnak. Gombnyomásra, vagy hangutasításra felkapcsolódó villanykapcsolók, fűtés mire hazaérünk, automatán nyíló redőnyök. Ha ilyen ütemben halad a világ, a határ a csillagos ég. Ha a fenti felsorolást nézzük, az, hogy a garázsunk ajtaja, vagy éppen a kapunk automata már nem is luxus. Gondold csak el mennyi idő megy el hetente, havonta azzal, hogy kinyitod és bezárod kézzel a garázskapud. Sőt jól tudom, hogy néha már kedved sincs kiszállni, úgyhogy ha csak közelre ugrasz el, tuti néha nyitva hagyod (megértelek). A nehéz kapu mozgatásáról már ne is beszéljük, sőt nagy szélben roppant balaesetveszélyes is. Biztosan veled is előfordult már, hogy a szél vagy előtted behajtotta a kaput, vagy rosszabb esetben az autódra. Hamarosan jön az esős, latyakos esetleg havas jeges idő is (bár ha a tavalyi telet vesszük alapul, lehet gyerekeink havat se látnak idén), akkor legtöbben nem szeretünk még kapuk és garázsajtók nyitásával-zárásával foglalkozni. Ráadásul, ha azt nézzük, hogy mennyibe kerül egy motoros rásegítés egy garázsajtóra, vagy egy kapura, amely kb. bruttó 100.000 Ft/db körül van, akkor már nem igazán mondható luxusnak az automatika.

automata-garazskapu-taviranyito-pulzar

Az automata garázskapukról már van egy régebbi bejegyzés itt, valamint már írtam arról is, hogy milyen extra garázskapu védelmek vannak automata szekcionált garázskapuknál, úgyhogy ezekre nem térnék ki, ha van még egy kis időd olvasd el ezeket a bejegyzéseket a linkre kattintva.

Amit viszont a lényeg, hogy sokan választanak automata garázsajtót, de a kaput nem automatizálják. Ami öreg hiba, hiszen akkor a kiszállást nem tudod megúszni. Tehát, ha teljesen nem is cseréled le a kapud, akkor legalább az automatizálásán érdemes elgondolkodnod. Sok háznál pedig éppen fordított a helyzet, a kapu már automata, de a garázskapu még nem. Itt ugyanaz a helyzet.

Az általunk forgalmazott Wisniowski garázskapuk a Somfy-val együttműködve alkották meg a valóban csendes és strapabíró automatikát. A távirányítót és az egész rendszert könnyen lehet telepíteni, sőt arra is van lehetőséged, hogy csak egy távirányítóról kezelj mindent, vagy ha nagyon high tech akarsz lenni, akkor a mobiltelefonodról. Az okos garázskapuról, amely programozható nyitással-zárással rendelkezik, és egy mobil app segítségével nyitható ide kattintva olvashatsz.

szekcionalt-garazskapu-szerkezete

Legtöbb vásárlónk, még mindig az ára miatt gondolkodik, hogy valóban szükséges-e az automatika. Erre én minidig azt szoktam mondani, hogy garázskaput, vagy gondozásmentes kaput nem néhány évre választ az ember. Bár tudom, hogy billenő garázskapunál a motorizációval az ár kb. pont a duplája, de annyi pluszt ad az automatika, hogy egy hosszú-hosszú évekig használt tárgy esetében az embernek érdemes egy kicsit többet rááldoznia, mert így nem csak szép lesz az új kapu vagy a garázskapu, hanem valóban praktikus is. Automatika ahogy a videón is látszik (bocsánat a rossz minőségért, a garázskapukhoz értünk nem a videózáshoz:) ) billenő garázskapuhoz is válaszható nem csak a rolós garázskapuhoz vagy a szekcionált garázskapuhoz. Minden esetben lehet betenni egy plusz aksit, hogyha áramszünet van, akkor is lehessen használni. Ennek a felára nagyon minimális, és a kényelem továbbra is megmarad, viszont minden garázskapu belülről kézzel nyitható abban az esetben, ha nincs más kijárata a garázsnak. Tehát nyugi, nem fogsz bentragadni a garázsban áramszünet esetén.

Ráadásul, arról még arról most nem is írtam, de a kerti kiskapu is lehet automata, nem csak a nagykapu. De még mobiltelefonról is lehet vezérelni. Így könnyebb beengedni a vendégeket rossz időjárás esetén, vagy a futárt, vagy a gyereket az iskolából hazaérve. Tényleg minőségi változást hoz az ember életébe az automatizálás.