garazskapu-karbantartasa-telen

A garázsunk ajtaja a legnagyobb nyílászárónk, akárcsak az ajtóknak és az ablakoknak neki is szüksége van törődésre. Karácsony közeledtével a nagytakarítási lázban érdemes egy kicsit a garázzsal is foglalkoznunk. Kidobni ami már felesleges, és ott is, akárcsak otthonunk más területén rendet, rendszert és tisztaságot tartani. Mai blogbejegyzésünkben arról olvashatsz, hogy télen milyen extra törődésre van szüksége garázskapudnak. Ha pedig ezzel nem bajlódnál, vedd igénybe éves garázskapu karbantartási szolgáltatásunkat, nem csak az általunk forgalmazott garázskapukra.

billeno-garazskapu-szurke-szinben

Általános karbantarás, amit bárki elvégezhet

A karbantartás mindennek meghosszabbítja az élettartamát, évente legalább egyszer a garázskapudnak is szüksége van egy kis extra törődésre. Akárcsak az autódnak az olajcsere. Én, akárcsak az autó esetén ajánlom, hogy szakember csinálja ezt is, hiszen ő érti a garázskapu lelkét, azonban van néhány dolog, amelyet te magad is megcsinálhatsz még a tél beállta előtt. 

A tisztaság egy alapvető kérdés. Ahogy ajtóid és ablakaid is időre-időre tisztítod, a garázsod ajtaját is le kell mosni. Negyedévente, de max félévente éredmes ezt a műveletet megcsinálni. Fontos, hogy semmilyen maró és karcoló anyagot ne használj, csak egy általános langyos vizes áttörlés elegendő. Ezt a műveletet ne csak kívül, hanem belül is végezd el a kapupaláston. Hamarosan itt a fagyveszély, tehát jobb, ha a héten megcsinálod, vagy egy napos délelőttöt választasz a műveletre. 

Fontos a paláston kívül, hogy a vezető sín is tisztán tartsd, hogy könnyebben gördüljön. 

Érdemes havonta rápillantani a drótkötelekre, hogy valóban sértetlenek, valamint a vezetőgörgők esetleges kopását, deformáltságát valamint a torziós rugók állapotát. Ez csak annyi, hogy ránézel, hogy minden úgy van-e ahogy szokott lenni. 

Ha még jobban szeretnéd karban tartani garázskapudat, kéthavonta, ha sokat használod havonta érdemes olajozó spray-vel bekenni a forgáspontokat és a görgők tengelyét. 

Jobb, ha az alábbi karbantarást ránk bízod

Ha garázskapud nem automata, tehát kézi nyitású akkor sokkal kevesebbet kell foglalkoznod a karbantartással, hiszen egy egyszerű konstrukcióról van szó. Viszont ezen garázs ajtóknak is vannak olyan elemei, amelyet időnként cserélni kell, tehát érdemes, hogy néhány évente szakember nézze át a kapudat. 

Automata garázskapu esetén pedig ajánlott egy éves alapos karbantartás, hogy garázskapud valóban hosszú ideig szolgáljon. A meghajtó szerkezet elég bonyolult, tehát mindenképpen szakember szükséges a karbantartásához. Magas nyitási ciklusszám esetén, például társasházaknál előfordulhat, hogy féléves, vagy negyed éves szervíz szükségeltetik. A torziós rugót kizárólag szakember feszítheti, ugyanis nem megfelelő beállítása akár életveszélyes is lehet. Mindenképpen szakemberre kell bízni a hajtómű véghelyzeteinek valamint a kézi működtetés ellenőrzését is. Sőt magának az automatikának a leválasztását és a visszatelepítését is a kapura. A sérült alkatrészek cseréjét is inkább bízd ránk. A jól karbantartott garázskapu pedig meghálálja a törődést!