garazskapu-valasztas-szempontjai_01

A megfelelő garázskapu kiválasztása nem is olyan egyszerű dolog, hiszen rengeteg mindenre kell figyelni. A blogbejegyzés sorozatomban abban fogok neked segíteni, hogy olyan garázskaput válasz, amit garantáltan évek múlva sem fogsz megbánni.

Szín, esztétikum, forma, használhatóság, kézi vagy automata működtetésű és még sorolhatnám, rengeteg döntést kell meghozni, ha a tökéletes garázskaput keresed. Sőt, az ár is mindenképpen egy döntő szempont. Mivel egy hosszú távú befektetésről van szó, tényleg nem mindegy, végül is milyen garázskapura esik a választásod.

Miért befektetés egy garázskapu? Mert megvédi az értékeid (az akár több millió forint értékű autód, és a garázsban tárolt egyéb értékes járművet és tárgyat) és a házad/garázsod is általa hatékonyabb lesz energetikai szempontból. Hiszen a garázsajtó is egy nyílás, ha nem teljesen hatékony energetikai szempontból, akkor igazából hosszú távon sokkal többe kerül, mint egy elsőre olcsónak tűnő garázskapu.

Legyél Te is tudatos garázskapu vásárló, itt az idő, hogy kiválaszd a Te garázskapud!

A garázskapu választás 5 szempontja

1. Nyitás

Ha rangsorolni kellene a garázskapukat legegyszerűbben a nyitás alapján tehetjük meg. Ennek eldöntése az első és legfontosabb. Ezek alapján léteznek:

billenős: nyitáskor egy nagy „tábla” billen fel a garázs mennyezete alá olcsóbb mint a szekcionált vagy a rolós garázskapu, de roppant helyigényes. Igazán strapabíró.

– szekcionált: vízszintes lamellákból áll, nyitáskor a garázs mennyezete alá csúsznak fel ezek.  Roppant helytakarékos ezáltal. Napjaink legkedveltebb, leguniverzálisabb garázskapu típusa. Ugyanúgy beépíthető új építési épületekbe, mint felújítottakba is, ahol korábban más típusú garázsajtót használtak. A szekcionált garázskapuk bármilyen nyílásba beépíthetőek, a billenőkapukhoz képest akár 14 cm-rel nagyobb áthajtószélességet biztosítanak. Szekcionált kapu – kiváló hőmegtartó tulajdonsággal rendelkezik. Erős, strapabíró.

– rolós: hasonló képen működik, mint egy redőny, nyitáskor feltekeredik, igazán helytakarékos, a leghelytakarékosabb megoldás. Nagyon jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik.

– nyíló garázskapu: két szárnyú, hagyományos megoldás, régen általában ezt a típust használták, ma már sokkal népszerűbbek a szekcionált valamint billenős változatok. A kétszárnyas garázskapu kifelé nyílik, így a garázs területéből nem vesz el helyet, de roppant helyigényes.

Billenő garázskapu vektoros kép
Billenős garázskapu
Szekcionált garázskapu
rolos_gk_main
Rolós garázskapu
nyilo_garazskapu_ketszarnyu
Nyíló garázskapu

Melyik a neked való garázskapu nyitási forma?

Ha válaszolsz az alábbi kérdésekre, biztosan sikerül megtalálni a számodra legjobb választást.

  • Milyen gyakran lesz használva?

a, havonta néhányszor: nyíló vagy billenő garázskapu (pl. nyaraló, hétvégi ház)

b, naponta 4-5 alkalom: szekcionált, billenő esetleg rolós (normál, lakássági felhasználás)

c, naponta 20-25 alkalom: szekcionált vagy rolós garázskapu (lakóépületek, kisebb társasházak esetén)

  • Mekkora hely van a beszerelésre, mekkora a rendelkezésre álló tér?

a, sok-sok hely van a garázskapu előtt, és ritkán lesz használva a garázsajtó: nyíló garázskapu

b, van bőven hely a garázskapu előtt és a garázs mennyezetén is: billenő garázskapu

c, kicsi a hely a garázskapu előtt és a mennyezeten: szekcionált garázskapu

d, nincs hely a garázskapu előtt és a mennyezet is fullon van pakolva: rolós garázskapu

  • Van-e fűtés a garázsban?

a, nincs fűtés, és nem is érdekel az energiahatékonyság, a garázs külön álló építmény, és csak autó tárolására használom: nyíló vagy kis szigetelésű billenő garázskapu

b, van fűtés, számomra fontos az energiahatékonyság, a garázs is a ház részét képezi: szekcionált, szigetelt billenő garázskapu, rolós garázskapu

  • Mire használod a garázst?

a, csak autó tárolására, ritkán használom a verdát: nyíló vagy billenő garázskapu

b, benne tárolom az autóm, a kerékpárokat stb. naponta használjuk a garázst: szekcionált, billenő vagy rolós garázskapu

c, rengeteg időt töltök a garázsban, naponta többször is használjuk: szekcionált vagy rolós garázskapu

Kitöltötted a tesztet? Így már egyszerűbb a döntés 🙂 Az általunk forgalmazott Wisniowski billenős és szekcionált garázskapuk között biztosan Te is megtalálod a hozzád illőt. 

Kiváncsi vagy még milyen szempontokra kell figyelned garázskapu vásárlásakor? Olvass el a sorozat következő részét!