miert-szukseges-az-eloleg

Ez a bejegyzés tulajdonképpen egy nyílt levél annak a majdnem ügyfelünknek, aki nem akart előleget fizetni. Figyelem, valódi story, a személyiségi jogok védelme érdekében a nevek módosításra kerültek. 

mennyibe-kerul-a-garazsajto

Jaj, hol is kezdjem. Az építőipar tulajdonképpen tele van buktatókkal. Már több, mint 10 éve vagyunk a szakmában, elég sok mindent megéltünk már, mégis vannak dolgok, ami még most is ki tudja verni a biztosítékot. Mivel most egy rövid időn belül két nagyon hasonló történet is történt, az egyik ügyfél végül vissza is mondta a megrendelését, gondoltam most veletek is megosztom mindezt. Gondolom túl népszerű nem leszek, de szeretném, hogy akik hasonló képen gondolkodnak azoknak megmutatnék  egy másik perspektívát, a vállalkozó életét. 

Kálmán Krisztián a Smartkapu kitalálója

"Géza" sztorija

Géza, hívjuk így azt az embert, aki minap megkeresett bennünket, hogy szeretné lecserélni a kerítését. Ajánlás útján érkezett, vagyis az egyik ismerősénél már látta a munkánkat, valószínűleg az ismerőse el is mondta, hogy s mint dolgoztunk, hogy számoltunk el és a többi. Úgy vélem, nem ajánlott volna, ha nem lett volna maximálisan megelégedve velünk. Tehát egyeztettünk egy időpontot, amikor (jelenleg futó akciónk keretein belül) Krisztián (ő a smartkapu.hu alapítója) elment hozzá és teljesen ingyen felmérte a munkát. Nyílván az idő, az üzemanyag is pénz. Megbeszélték a munkát, majd e-mailben küldtünk neki árajánlatot, ahogy nálunk szokás, és megírtuk azt is, hogy ennél a munkánál 50% előleg szükségeltetik, és a gyártási idő 5-6 hét. Majd ezt követi a kerítés leszállítása (fennmaradó 50% kifizetése) végül telepítése és a munkadíj kifizetése. Ezt követően Géza közölte kéri a munkát, de fizetni nem hajlandó addig, amíg a munka nincs befejezve. Mivel náluk ez nem pálya, Géza pedig nem látta át, hogy a bizalom mindig két élű ez a munka elmaradt. 

Na de miért nem tudja a Smartkapu megelőlegezni az egyedi garázskapud vagy a kerítésed árát? 

  1. Kisvállalkozók vagyunk, nem egy nagy és hatalmas multi, nem extra nagy haszonnal dolgozunk kerítésenként.
  2. A nekünk dolgozók, alvállalkozók is szintúgy kisvállalkozók  családdal, gyerekkel és lakáshitellel. Nekünk az a legfontosabb, hogy ők megkapják a bérüket. 
  3. A gyár is ugyanúgy kér tőlünk 50% előleget, attól függetlenül, hogy viszonteladók vagyunk.
  4. Mivel egy egyedi garázskapu vagy kerítés, kapu legyártása időbe telik kb. 5-6 hét, ez idő alatt nem szeretnénk mi befektetni a pénzünket, ráadásul
  5. Egyszerre akár 15-20 megrendelés is van egy időben. Gondolom most már a legkételkedőbbek is átlátják, hogy miért nem finanszírozzuk meg az előleget senkinek. 

Az előleg kifizetésével a megrendelő is kötelezi magát arra, hogy időközben nem gondolja meg magát, mert talált valakit aki 200 Ft-tal olcsóbban elvégzi a munkát. 

smartkapu-bemutatoterem-kalman-krisztian

Biztosítékok

Mi így látjuk, miért bizhatott volna meg jobban bennünk Géza; biztosítékok amelyek bizonyítják korrektségünket:

  1. meglévő ügyfeleink: akár Géza ismerőse aki ajánlott minket, vagy akik már véleményeztek bennünket
  2. E-mailes és telefonos kommunikáció: munkaidőben elérsz bennünket, ha közben kérdésed lenne, viszont a gyártásba adott terméken módosítani már nem tudunk. Amennyiben nem tudjuk felvenni a telefont, akkor pedig visszahívunk az első adandó alkalommal. 
  3. Számla: a számlázz.hu segítségével előlegszámlát állítunk ki részedre, szóval nem csak egy magán, hanem a céges bankszámlánkra utalsz
  4. Az utalás után e-mailben értesítünk: a pénz megérkeztéről és a kiválasztott termék gyártásba adásáról
  5. Amint megkapjuk a szállítási időtLengyelországból azt is jelezzük Neked: illetve ekkor már megpróbáljuk egyeztetni a leszállítás és a telepítés idejét is. 
ipari-tuzgatlo-ajto-csere

Azt tudnod kell csúszások bármikor előfordulhatnak, most nem csak a vírus miatt, hanem azért is, mert nem minden időben tudunk például kerítést telepíteni. Alvállalkozóinknak akár más munkájuk is lehet, és vannak dömping időszakok, amikor egy nap alatt 5 új megrendelés érkezik, nyílván nem mindegy, hogy egy pár órás garázskapu beépítésről van szó, vagy egy több hektáros terület bekerítéséről. Ha Te is egyetértesz elveinkkel, gondolatainkkal, és szeretnéd, hogy neked is csináljuk egy valóban tartós és gondozásmentes kerítést vagy egy halk garázskapu az álmod, akkor vedd fel velünk most a kapcsolatot, és ne az 50% előlegen hiusuljon meg az üzlet. Neked mi a véleményed erről?